عمل کوچک کردن حجم معده ( sleeve gastrectomy )

یک فرآیند تهاجمی است که برای درمان چاقی انجام می شود و در طی جراحی بعمل آمده حجم معده کاهش می یابد ، و بدنبال آن دریافت غذا کاهش یافته و پر شدن معده منجر به کشش دیواره آن می شود احساس سیری ایجاد می کند و به تدریج موجب کاهش وزن بیمار می شود .

شواهدی وجود دارد که نشان می دهد پس از عمل جراحی( گاسترکتومی اسلیو)

تولید هورمون گرسنگی به نام ” گرلین ” توسط معده کاهش می باید و در نتیجه اشتها کاهش می باید .

 

معاینـات قبل از جراحی

 

بطور معمول در بیماران معاینات مری ، معده ، دوازدهه و گاها عملکرد قلبی بخصوص درافرادی باسابقه بیماری های قلبی و بالای 40 سال بررسی می شود . ارزیابی کبد و کیسه صفرا و پانکراس به کمک سوتوگرافی فوقانی شکم انجام می شود .

مهم ترین معاینه قبل از جراحی بررسی کبد چرب است . به ویژه در افرادی با BMI  بالای 40 ( چاقی بسیار شدید) ، 10 الی 14 روز قبل از عمل رژیم غذایی بصورت پرپروتئین – کم چرب و کم کربوهیدارت وهمراه با مصرف مایعات فراوان برای بیمار در نظر گرفته می شود . هدف از انجام این رژیم غذایی کمک به کاهش چربی کبد وتا حدودی کاهش وزن خواهد بود.

 

فــرآیند عمل چه گونه خواهد بود ؟

در ابتدا بیمار تحت بیهوشی عمومی قرار می گیرد ، سپس یک یا چند برش کوچک روی شکم ایجاد می شود و ادامه جراحی به روش لاپاراسکوپی صورت می گیرد. به این صورت که پس از قرار دادن ابزار جراحی و هدایت دوربین ، حفـره شکمی از یک گاز(غالبا کربن دی اکسید ) پر می شود تا جراح دید بهتری و دسترسی راحت تری داشته باشد . قسمتی از کیسه معده برداشته می شود و قسمت کوچکتر که آن به اتنهای مری و ابتدای روده باریک متصل است باقی می ماند .

برای اطمینان از بسته بودن محل برش وعدم وجود درز درکیسه معده ازیک مایع رنگی (غالبا باریم ) استفاده می شود . این مایع از مری وارد معده می شود و اگر از محل برش مایع خارج نشد نشان دهنده ای بسته بودن کیسه معده است.

این روش جراحی نسبت به جراحی باز خون ریزی و درد کمتری دارد و بهبودی بیمار سریع تر رخ می دهد .

 

عمل جراحی اسلیو معده برای چه افرادی مناسب است ؟

 

عمدتا برای افرادی با چاقی مفرط و شدید ، که شاخص توده بدنی انها بیشتر از 35 باشد ( BMI >35) توصیه می شود . این جراحی برای افراد بالای 65 سال و پایین تر از 18 سال ممنوع می باشد.

نکته ی مهمی که پزشکان قبل از جراحی باید به آن توجه کنند این است که بیمار پیش ازآن چندین مرتبه برای کاهش وزن با روش های محتلف مانند رژیم غذایی ، ورزش و … اقدام کرده باشد و درصورت نگرفتن نتیجه مثبت جراحی پیشنهاد داده شود .

 

بـرای چه افرادی اسلیو معده مناسب نیست ؟

اسلیو معده برای افرادی که چاقی آن ها عمدتا ناشی از مصرف موادغذایی یا مایعات نرم و پرکالری است ، نامناسب است ، به عنوان مثال ، کسانی که مقدار زیادی شیرینی ، نوشیدنی های شیرین ( شیرین خواران ) یا نوشیدنی های الکلی مصرف می کنند . این حامل های کالری تقریبا مستقیما از معده عبور میکنند ، احساس سیری ایجاد کرده بدون اینکه آن را پر کند . درچنین مواردی بای پس معده گزینه معقول تری است .

اسلیو معده همچنین برای افراد مبتلا به ریفلاکس نامناسب است .چون ریفلاکس یا سوزش سر دل ممکن است پس از جراحی بدتر شود.

 

اثر بخشی جراحی اسلیو معده

شانس موفقیت از نظر کاهش وزن در این چراحی بسیاربالاست. بیماران به صورت میانگین موفق به کاهش وزن بین 33 تا 88 درصد وزن اضافی بدن خود می شوند.

از آنجایی که این نوع جراحی کمتر از یک دهه است که مرسوم شده ، هنوز نتایج دقیقی از اثرات مثبت و منفی آن در درازمدت در دسترس نیست .

باوجود اینکه این جراحی تا به امروز موفقیت چشمگیری دلشته است اما گزارشات حاکی از آن است که درصدی از بیماران بعداز چندسال به وزن اصلی خود بازگشتند .

 

رژیم غذایی بعداز جراحی

پس ازجراحی رژیم غذایی معمولا شامل ، مایعات و پوره جات به مدت یک الی دوهفته می باشد . سپس زیر نظر پزشک در درازمدت ، غذای مصرفی روازنه تعیین شده ودر دفعات زیاد و حجم کم تقسیم می شود ( پنج تا هفت وعده ی غذایی کوچک ) .

برای کاهش وزن موثر ، عادات غذایی و سبک زندگی باید به رور اساسی و دائمی تغییر کند .